tirsdag den 18. marts 2008

A og B patienter. Afskaf skattefrihed for private sundhedsforsikringer...


Med de skattefri private sundhedsforsikringer indfører regeringen amerikanske tilstande i sundhedsvæsenet af bagvejen. Samfundskassen går nu glip af ca. en mia. kr., der kunne være brugt på kortere ventelister i det offentlige. SF vil standse den gradvise privatisering af sundhedsvæsenet.

"Det skal ikke være nødvendigt at have en privat forsikring for at kunne regne med at få en hurtig og god behandling. Der skal stadig være fri og lige adgang til sundhedsydelser", siger skatteordfører, Jesper Petersen, der advarer mod amerikanske tilstande i det danske sundhedsvæsen.

En ny bog fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, den bekræfter kritik af udviklingen hen i mod et A- og B-hold i sundhedsvæsenet. Årsagen er den kraftige stigning i private sundhedsforsikringer, hvor køen kan springes over, hvis man er blandt de heldige.

"Langsomt men sikkert sniger privatiseringen sig ind i sundhedsvæsenet, og der bliver i stigende grad gjort forskel på borgere med og uden en privat sundhedsforsikring. Regeringen har hjulpet skævvridningen på vej ved at gøre virksomhedsbetalte sundhedsforsikringer fradragsberettigede. Det koster nu samfundet i omegnen af en mia. kr., der kunne være brugt til at forbedre det offentlige sundhedsvæsen" siger SF's skatteordfører, Jesper Petersen, der vil afskaffe skattebegunstigelsen af de private sundhedsforsikringer.

Martin Strandberg-Larsen fra Københavns Universitet er medforfatter til WHO-bogen, og hans udtalelser bekræfter SF's kritik af, at der ad bagvejen skabes større ulighed i det danske sundhedsvæsen.

Jesper Petersen mener, at regeringen helt uden offentlig debat, er ved at lave grundlæggende om på principperne om lighed i sundhedsvæsenet. Har man en privat sundhedsforsikring kommer man forrest i køen, og de private sygehuse undergraver det offentlige sundhedsvæsen ved at læger og sygeplejersker tager arbejde i det private i stedet, hvorfor ventelisterne bliver længere for danskere uden privat forsikring.

"Regeringen har lavet systemet sådan, at der nu gives en mia. kr. om året i skatterabat til private virksomheder, der er med til at undergrave det solidariske danske sundhedsvæsen. På den måde er alle andre danskere med til at betale sundhedsforsikringerne, mens det offentlige tilbud undergraves", påpeger Jesper Petersen.
Modelfoto

Ingen kommentarer: