fredag den 28. marts 2008

Alle lastbiler - får påmonteret partikelfiltre...


Miljøordfører, Jørn Dohrmann, vil stille krav om, at alle lastbiler – også nye lastbiler, der opfylder EU´s grænseværdier for udvikling af partikler – får påmonteret partikelfiltre. Det sker efter at en svensk undersøgelse har påvist, at nye lastbiler udleder langt flere små sundhedsskadelige partikler end ældre lastbiler.

- Det er helt nyt for mig, at udstødningen fra de nye lastbiler skulle være mere sundhedsskadelig end de gamle biler. Det er klart, at vi ikke kan leve med en situation, hvor nye lastbilers udstødning af små partikler medfører en stigning i forekomsten af kræft. Derfor er det min indstilling, at vi benytter os af EU´s miljøgaranti og stiller krav om, at alle lastbiler skal have påmonteret partikelfilter, siger Jørn Dohrmann, der vil rette henvendelse til miljøminister Troels Lund Poulsen i sagen.

Den svenske undersøgelse, der er lavet af universitetet i Umeå påviser, at de partikler, som nye lastbiler udstøder, er langt farligere end partiklerne fra de gamle. Det drejer sig om såkaldte nanopartikler, der kan trænge ind i blodbanerne hos mennesker og dyr og forårsage kræft.

- For Dansk Folkeparti gælder det om at få den bedst mulige teknologi på banen, så hurtigt som muligt. I den konkrete sag er det jo godt at notere sig, at sodpartikelforekomsten er bragt væsentlig ned i udstødningsgasserne hos de nye biler, men det kan vi ikke stille os tilfredse med, så længe udstødningen af ekstremt sundhedsskadelige nanopartikler er meget høj, siger Jørn Dohrmann.

Jørn Dohrmann er ikke tilfreds med miljøministerens udmelding om, at sagen skal klares i EU-regi.

- Erfaringen siger, at der kan gå meget lang tid, før vi når til et resultat i EU, hvis vi overhovedet når et resultat. Dette er så vigtig en sag, at Danmark stærkt må overveje at gå enegang og benytte miljøgarantien, fastslår Jørn Dohrmann
.

Modelfoto

Ingen kommentarer: