søndag den 14. september 2008

Obligatorisk Børnehave for sprogsvage børn


"Det er trist at opleve, at et barn fra den første dag i børnehaveklassen står uden for fællesskabet, fordi det ikke kan snakke med sine klassekammerater. Og det er rigtigt skidt for et barns fremtidige uddannelsesmuligheder, hvis det ikke kan modtage den grundlæggende indlæring på grund af sprogvanskeligheder.

Vi kan ikke være bekendt ikke at gøre noget. Vi skal have alle børn med fra den første dag i folkeskolen – derfor bliver vi i nogle tilfælde nødt til at gribe ind flere år i forvejen og i tide sørge for, at de lærer at tale et alderssvarende dansk."

Det siger den konservative uddannelsesordfører Charlotte Dyremose. Hun foreslår derfor følgende:
1) Sprogscreening skal være obligatorisk – så alle børn SKAL sprogscreenes i 3-årsalderen.

2 ) Kommunens forpligtelse til at følge op på sprogscreeningen overfor børn, der ikke er i dagtilbud, skal tydeliggøres.

3 ) Det skal være lovpligtigt, at tage imod det efterfølgende sprogtilbud, såfremt det viser sig, at der er behov herfor.

4) Hvis ikke det efterfølgende sprogtilbud medfører markante forbedringer, skal barnet senest i 4 års alderen, og gerne tidligere, i daginstitution.

"Vi har indført sprogscreening som et tilbud. Vi har indført læreplaner i børnehaven. Nu er det på tide at koble de to og gøre det mere konsekvent," siger Charlotte Dyremose.

Hun hæfter sig ved, at undervisningsminister Bertel Haarder (V) har besluttet at sende en omrejsende Task Force rundt til landets skoler. Eksperterne i gruppen skal hjælpe skolerne til at udvikle undervisningen af tosprogede.

"Det er fint initiativ, der fortjener opbakning. Men i fremtiden bør vi også satse på at kurere frem for at symptom-behandle," siger Charlotte Dyremose og understreger:

"Vi skal have fat om de sprogsvage børn så tidligt som muligt, så sproget fremover hverken er en hindring for venskab eller for indlæring."

Ingen kommentarer: