torsdag den 27. december 2007

Kun lidt renere luft...


Eu har netop vedtaget nye grænseværdiger for luftkvalitet. Det nye direktiv sætter grænseværdierne for en lang række forurenende og sundhedsskadlige stoffer, herunder partikelforurenningen. Desværre er de nye grænseværdier for en række af de forurenende stoffer ikke en forbedring af de eksisterende.

"Det er hul i hovedet at vi tillader høje koncentrationer i luften af partikler, bly og en rækker andre farlige stoffer. SF har knoklet for at få skrappere regler her, ikke mindst fordi luftforurenningen er skyld i en række sygdomme, og strikse regler vil spare os for mange sundhedsudgifter i fremtiden.

Men Parlementets flertal har spillet en alt andet end konstruktiv rolle i forhandlingerne, og den tyske liberale ordfører har haft held med at trække parlementet i den helt gale retning. Ellers plejer det at være parlementet der trækker i den rigtige retning i miljøsager og Rådet der stritter i mod. Det har været nedslående at følge Parlementets rolle i den her sag. Den gamle forurenende industri har haft stærke forbundsfæller i Parlementet denne gang."

Trods Parlementets ringe bidrag får vi som noget nyt regler for de små partikler som er de mest sundhedsskadlige, og samlet bliver de nye regler en forbedring af miljøbeskyttelsen. Margrete Auken tilføjer:

"Trods alt vil de nye regler bidrage til at forbedre luftkvaliteten i Europa, ikke mindst betæmpelsen af forurenningen fra små partikler, og derfor stemte SF for det endelige resultat. Det er bare ærgerligt at industriinteresser vandt over miljø- og sundhed da det kom til forbedringer af de øvrige grænseværdier."
Foto:Arkivfoto

Ingen kommentarer: