torsdag den 31. januar 2008

Hormonforstyrrende pesticider i væksthuse


En række pesticider, der i dag bruges i væksthuse er sandsynligvis hormonforstyrrende. Det viser forskning fra Miljøstyrelsens Pesticidprogram, og det får miljøminister Troels Lund Poulsen (V) til at handle i forhold til de pesticider, der nu er under mistanke.

I går mødtes Miljøstyrelsen med gartneribranchen for at gennemgå sikkerheden i væksthuse og aftale mulige tiltag.

"Jeg er meget glad for, at parterne nu sætter ind på at sikre medarbejderne i væksthusene. Vi taler om potentielt meget alvorlige effekter. Og det er et område, hvor der er usikkerhed, og hvor vi hele tiden bliver klogere. Det er derfor, at Danmark har så stor fokus på de hormonforstyrrende stoffer og effekter, og derfor at vi investerer så mange ressourcer i forskning og opbygning af viden", siger Troels Lund Poulsen.

Der er lige nu ikke nok dokumentation til at påbyde særlige foranstaltninger ved lov, men på mødet i går blev parterne enige om, ud fra et forsigtighedshensyn at indføre skærpede sikkerhedsforanstaltninger for samtlige væksthuse i Danmark. Parterne udsender nye retningslinier for væksthusarbejde, med henblik på:

at anvende andre pesticider, hvor det er muligt.
at undgå kontakt med stofferne.
at anvende effektiv beskyttelse, når planterne håndteres efter sprøjtning.

Samtidigt er Miljøstyrelsen nu gået i gang med at undersøge de 4-5 pesticider, der er under særlig mistanke. Der er især tale om såkaldte azoler, som fortrinsvis bruges som svampemiddel i væksthusene. Der forventes at gå ca. et halvt år, før Miljøstyrelsen har dokumenteret den præcise risiko ved brugen af stofferne.

"Jeg ville gerne forbyde stofferne alene på mistanken, men det er umuligt uden at komme på kant med EU-lovgivningen. Risikoen skal dokumenteres, og det er Miljøstyrelsen i gang med nu. Hvis der viser sig at være en risiko, skal den elimineres. En mulighed er bl.a. at indføre et forbud, eller at branchen frivilligt begynder at udfase de pesticider, der er tale om", siger miljøminister Troels Lund Poulsen (V).

Reglerne for godkendelse af pesticider er lige nu til diskussion i EU. Her ønsker Danmark, at de pesticider og aktivstoffer, som man allerede ved, er særligt sundhedsskadelige, bliver frasorteret alene, fordi man ved, at de eksempelvis er hormonforstyrrende.

Miljøstyrelsens egen undersøgelse bakkes op af nye resultater fra Syddansk Universitet, der har påvist, at gravide kvinder med arbejde i væksthuse havde en øget risiko for at føde drengebørn med skader på kønsorganerne. Selve påvirkningen med pesticider skete for ca. 10 år siden, og mange af de pesticider man anvendte dengang, er siden hen udfaset.

Samtidig er meget af arbejdet i væksthusene siden blevet automatiseret, og derfor er udsættelsen for pesticider sandsynligvis lavere i dag.
Foto: MBK

Ingen kommentarer: