søndag den 3. februar 2008

Forhandlingsmandat klar om EU


SF's hovedbestyrelse har her til formiddag givet Søvndal forhandlingsmandat."Jeg er glad for den brede opbakning fra hovedbestyrelsesmødet. Men det var selvfølgelig en hovedbestyrelse, der stiller krav. Til mig som forhandler og til de aftaler, som vi skal prøve at få med regeringen om både den nye traktat og forbeholdene," siger Villy Søvndal.

"Hovedbestyrelsens medlemmer var enige om, at de argumenter, som fik SF til at støtte forfatningstraktaten - at EU bliver mere åbent, effektivt og beslutningsdygtigt - også gælder for Lissabontraktaten. Derfor skal vi ikke ud i en ny stor partidebat og urafstemning, selv om enkeltpersoner også er imod den nye traktat."

"Ligesom ved forfatningstraktaten er det vigtigt at sikre, at Danmark bruger sin indflydelse i EU rigtigt. Derfor gjorde hovedbestyrelsen det også klart, at det er nødvendigt, at vi får en ny politisk aftale. Men det håber og tror jeg også, at vi får i de forhandlinger, der allerede er i gang," siger Villy Søvndal.

Hovedbestyrelsen stiller også krav, når det gælder forbeholdene:
"ØMU-forbeholdet vil vi under ingen omstændigheder gå med til at afskaffe. Derimod gav hovedbestyrelsen mig mandat til at forhandle om en eventuel folkeafstemning om ophævelse af retsforbeholdet. Men kravet er, at vi kan få en klar aftale med Anders Fogh Rasmussen om at Danmark går aktivt og bredt ind i det europæiske samarbejde om en fælles europæisk politik for grænseoverskridende rets- og udlændingepolitik. Også forsvarsforholdet fik jeg mandat til at forhandle om en konkret aftale om de principper, som skal præge dansk deltagelse i EU's forsvarssamarbejde," siger Villy Søvndal.

Villy Søvndal er optimistisk med hensyn til mulighederne for at få forhandlet en aftale, der tilfredsstiller hovedbestyrelsens behov.

"Jeg kender Anders Fogh Rasmussen som en fair, men hård forhandler. Så nemt bliver det ikke. Men jeg tror, at han vil forstå SF, når vi kræver, at vi fortæller vælgerne præcis, hvad vi har tænkt os at bruge en afskaffelse af forbeholdene til, inden de siger ja til forandringer. Vi vil ikke være med til at ophæve forholdene uden at få klarhed for, hvad den danske regering vil bruge det til. Men kan vi få en klar aftale, vil vi til gengæld gerne gå forrest i debatten med befolkningen op til en folkeafstemning," siger Villy Søvndal.



Arkivfoto

Ingen kommentarer: