lørdag den 5. september 2009

1 mia koster det at hjælpe flere unge til en ungdomsuddannelse


Kun 17,3 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse har i år søgt en erhvervsuddannelse, og hver anden elev på de tekniske skoler dropper ud, skriver Ugebrevet A4 i dag. Det er fuldstændigt uacceptabelt, mener SF’s uddannelsesordfører, Nanna Westerby.

Kun 17,3 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse har i år søgt en erhvervsuddannelse, og hver anden elev på de tekniske skoler dropper ud, skriver Ugebrevet A4 i dag. Det er fuldstændigt uacceptabelt, mener Nanna Westerby hvis vi skal gøre noget effektivt ved det, koster det mindst 1 mia. kr. til ungdomsuddannelserne og især erhvervsuddannelser. Men det er vi parat til.
"Der er behov for en ordentlig investering i erhvervsuddannelserne. Det kræver ikke meget hovedregning at nå frem til, at den udvikling kommer til at give massiv mangel på murere, tømrere, frisører i fremtiden. Vi mener, at 1 mia. kr. fra globaliseringspuljen skal gå til at forbedre erhvervsskolerne", siger Nanna Westerby.
En del af pengene skal bl.a. gå til at stille skarpt på den gruppe af unge, som i dag dropper ud af erhvervsuddannelserne. Vi foreslår, at erhvervsskolerne skal have mulighed for betinget optag af elever. I dag starter en gruppe unge på erhvervsuddannelserne uden at have de nødvendige forudsætninger for at gennemføre uddannelsen. Disse elever skal i stedet for direkte start på en erhvervsskole, forbi et kommunalt uddannelsestilbud.
"Der skal strammes op på kvaliteten af uddannelsen, så færre dropper ud. Og vi skal følge op på de unge, der i dag forsvinder ud af uddannelsen. Det er ikke holdbart, at erhvervsskolerne bliver det sted, hvor man sender alle unge hen…
Samtidig mener SF, at regeringen udenom globaliseringsmidlerne hurtigst muligt bør sættes ind for at skaffe flere praktikpladser. Der skal gøres noget med det samme for at få flere praktikpladser.
Færre unge vælger en erhvervsuddannelse, for det er jo omsonst at starte på en uddannelse, man hverken har ret eller mulighed for at gennemføre. Vi foreslår, at vi forpligter virksomheder der handler med det offentlige til at oprette flere praktikpladser. Samtidig vil vi åbne op for mere skolepraktik", siger Nanna Westerby
.

Ingen kommentarer: