lørdag den 12. september 2009

Kirke og stat skal ikke skilles siger Charlotte Dyremose...


"Vi Konservative vil fastholde den særlige status, folkekirken har, og at folkekirken fortsat skal understøttes af staten. En adskillelse af stat og kirke vil aldrig komme til at ske med konservative stemmer."

Det fastslår kirkeordfører, Charlotte Dyremose, i en kommentar til en artikel i Morgenavisen Jyllands-Posten. Ifølge artiklen forudser en række af landets biskopper, at det kun er et spørgsmål om tid, inden vi får en adskillelse af stat og kirke.

"Kristendommen er fundamental for vores kulturarv. Kristendommen har givet os et antal grundsætninger, som vi i høj grad lever vores liv efter, og som vi har baseret vores samfundsstruktur og demokrati på. At skille stat og kirke vil betyde, at man løsner i det fundament, vores samfund hviler på. Det vil være uklogt i en tid, hvor grænser brydes og mange kulturer mødes," siger hun.
Charlotte Dyremose opfordrer de politikere, der siger, at de ikke vil adskille stat og kirke, til at blande sig uden om kirkens indre anliggender.

"Når f.eks. en politiker udtaler sig om, at Brorson-præsten Per Ramsdal skal fyres, så er det mangel på respekt for den måde, vi har opbygget folkekirken på. Samtidig er den type indblanding med til at puste til ilden og styrke de kræfter, der vil skille stat og kirke," siger

Charlotte Dyremose og understreger:
"Det er på tide, at politikerne holder op med at blande sig i kirkens indre liv. Det er ikke folketingets medlemmer der ansætter kirkens præster eller definerer kirkens teologi.
Tilsvarende vigtigt er det, at kirkens ansatte husker på, at de naturligvis som mennesker har politiske holdninger. Men at de ikke hverken må eller bør bruge folkekirkens navn eller deres embede til at drive denne politik.

Hvad præster gør privat skal vi ikke blande os i. Men man kan lidt groft skitseret sige, at
de politikere, der blander sig i Ramsdals ansættelsesforhold tager præsteinitiativet og de mest aktiverende præster i hånden og stik imod deres hensigt bærer ved til det bål, som snart kan adskille kirke og stat ," siger Charlotte Dyremose.(K)
.

Ingen kommentarer: