onsdag den 10. marts 2010

Afrika i kamp mod genetiske biopirateri Miljøminister Karen Ellemann deltog i ...

I dag lykkedes det Afrikas miljøministre at finde en fælles stemme i kampen mod multinationale firmaers biopirateri af kontinentets genetiske ressourcer og traditionelle viden. Miljøminister Karen Ellemann deltog i konferencen fra den 8.-10. marts i Windhoek i Namibia, hvor Danmark var hovedsponsor.

Hovedparten af verdens moderne medicin er ifølge WHO baseret på natur og oprindelige folks traditionelle viden om medicinplanter. En international aftale på et FN-topmøde om verdens naturressourcer i Japan i efteråret skal sikre, at ulande og oprindelige folk fremover får del i det økonomiske udbytte, når deres planter og viden udnyttes kommercielt.

Afrika er et kontinent, der ofte bliver kørt over i internationale forhandlinger. Danmark har med konferencen villet ruste de 54 afrikanske lande til de kommende forhandlinger, og det lykkedes i dag for kontinentet at finde frem til en fælles stemme. En international aftale har så stor betydning for Afrika, at afrikanerne selv sammenligner dens betydning med Kyoto-protokolens betydning for resten af verden, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Teknologioverførsel til Afrika:
Afrika lægger vægt på, at det både er de genetiske ressourcer og oprindelige folks viden, som de skal kompenseres for. De ønsker også royalty af kommende salgssucceser - og ikke mindst at blive inddraget i virksomhedernes forskning, så den ikke kun foregår i eksempelvis København eller Californien. På den måde vil der også kunne ske en vidensopbygning og teknologioverførsel til Afrika, som kontinentet kan få stor gavn af til egen udvikling.

I alt for lang tid er viden og genetiske ressourcer blevet udnyttet uden nogen form for tilbagebetaling til ulandene eller den oprindelige befolkning. Det er ikke fair, og vi har en forpligtelse til at få indgået en international aftale. Afrikas fælles stemme kan gøre forhandlingerne nemmere at få i hus, siger Karen Ellemann.

I år er det internationalt biodiversitetsår, hvor naturens mangfoldig fejres. Ifølge sekretariatet for biodiversitetskonventionen forsvinder arterne 50-100 gange hurtigere end ved naturlig udvikling. 34.000 planter og 5.200 dyrearter vil uddø sammen med økosystemer, skov og andre naturtyper. En meget stor del af verdens fattige befolkning er direkte afhængig af deres lokale naturresourcer.

En international aftale vil sikre, at der bliver passet bedre på verdens natur, så de oprindelige folkeslag bevarer deres levesteder og kan få mad på bordet. Samtidig vil vestlige firmaer kunne opretholde adgangen til viden og genetiske ressourcer, der kan føre til ny banebrydende medicin eller landbrugsafgrøder tilpasset fremtidens klima, siger Karen Ellemann


FOTO: Jesper Strudsholm. Karen Ellemann på besøg i verdens ældste
ørken, Namibørkenen, i Namibia, hvor Anna Bees og andre lokale
indsamler frugten fra den stikkende Nara plante. De sælger kernerne
videre til en opkøber, som fremstiller velgørende olie.

.

Ingen kommentarer: